Höst i Björkliden

I förra veckan kände jag verkligen att jag behövde ladda batterierna för att orka med den mörka årstiden. Men avkoppling för mig är inte detsamma som att trängas med en massa andra människor på ett spa…

Avkoppling för mig är att vara i de Riktiga Bergen. Att få vandra omkring eller bara sitta ner, njuta av utsikten och låta tankarna flöda fritt. Långt bort från bruset och bullret, tillräckligt avskilt för att kunna sortera allt jag har i huvudet och orka ta tag i tillvaron. Är så tacksam för att familjen var med på noterna när jag föreslog att vi skulle dra upp till platsen där jag tillbringade i stort sett varje vinter och sommar när jag var liten: Björkliden!

Höst i Björkliden

Höst i Björkliden

Höst i Björkliden

Höst i Björkliden

I Björkliden lärde jag mig stå på ett par skidor och tog senare mina första slalomsvängar. Där har jag kastat smörgås med de platta stenarna nere vid Torneträsks strand, nära Silverfallet. Där har jag grillat pinnbröd över öppen eld och fascinerats över ett av världens mest fotograferade vyer, nämligen den över Lapporten.

Vi kom upp på lördagsmorgonen, hyrde en bil och njöt sedan av en av de vackraste bilvägarna jag vet: E10 från Kiruna och västerut mot Björkliden. Stannade till här och där och tog bilder, sedan rullade vi in i Björkliden och tog långlunch. Strövade efter det omkring på fjället och det värmde i hjärtat av att se hur mycket Adrian älskade att springa omkring och upptäcka fjället. Snacka om lyxig lekplats!

Höst i Björkliden

Höst i Björkliden

Höst i Björkliden

Höst i Björkliden

Höst i Björkliden

Vi hann också med en äventyrlig vandring bort mot Kratersjön, vädret slog nämligen om rejält medan vi satt inne i rastskyddet invid sjön och fikade. Plötsligt övergick solskenet i ösregn och blåst och Adrian blev lite orolig. Men efter lite mutor med kex lyckades vi övertala honom att sätta sig i bärryggsäcken och gå tillbaka till Björkliden. Gissa vem som somnade efter bara några minuter ute i regnet och blåsten..? 😉

Efteråt blev det ”after fjäll”-öl, bastu och sedan middag på Restaurang Lapporten med älgköttbullar, gräddsås och till det ett magiskt gott lingon- och blåbärsvin. Självklart hjortron till dessert! Älskar verkligen vad fjället gör med en, axlarna åker ner direkt och man blir avslappnad på ett sätt som är svårt att beskriva. Men att få vakna på morgonen med klarblå himmel och solsken över Lapporten går liksom utanpå det mesta. Och att få uppleva detta tillsammans med familjen är värt allt. Kan verkligen rekommendera att åka hit upp på hösten, man får liksom det bästa av fjällen och slipper myggen. Win-win!

Foto bilderna i detta inlägg: Jonas Hansen & Petra Månström

Höst i Björkliden

Höst i Björkliden

Höst i Björkliden

Share: