M

7 misstag som sabbar din löpträning

av | apr 1, 2016 | Blogginlägg | 9 Kommentarer

maraton
Gillar du löpning? Såklart att du gör (hoppas jag) eftersom du läser den här bloggen 😉 Men för att kunna hålla igång din träning utan jobbiga skadeavbrott så finns det ett gäng misstag du bör undvika. Här är några av de vanligaste:
1. Du har fel skor
Du kanske inte tror mig nu, men jag har sett folk löpträna i såväl flipflops som gummistövlar. Och Converse. Inget fel i dessa skobeklädnader, men jag skulle inte rekommendera dem till löpning. Åtminstone inte om du vill undvika skador.
2. Du varierar dig inte
Ja, det ÄR trist att harva samma gamla runda dag ut och dag in. Så trist att man till slut kanske tappar sugen och lägger ner sin löpning. Gå inte i den fällan, förekom den genom att variera dina rundor, distanser och farter. Ibland springer du kanske ensam, ibland med en kompis och så vidare – allt för att inte fastna i en rutin som till slut blir supertråkig.
3. Du tävlar på träning
”Nu JÄÄÄÄKLAR ska jag knäcka polaren på intervallpasset!!!” Ja, det kanske är en bra målsättning NÅGON ENSTAKA GÅNG. Men att ständigt ge ALLT och köra all in på passen kommer att öka risken för skador. Markant. Vi snackar muskelbristningar, hälsporrar, hälsenebesvär, gubbvader och så vidare. Elände som du inte har tid med, du vill ju kunna springa utan uppehåll – eller hur?
löpning
LÄS OCKSÅ: ”Bli av med hälsporren – en gång för alla”
4. Du lyssnar för mycket på löparpuritanerna
”Ut och spring barfota, utan prylar – bara njut av fågelkvittret och dina fötter mot underlaget!” En vacker tanke, men verkligheten ser lite annorlunda ut. Har du inte mångårig erfarenhet av löpträning och vet hur din kropp fungerar kan bara några kilometer barfotalöpning orsaka stora skador. Om du nu vill testa minimalistiska skor eller springa helt barfota, börja försiktigt med bara några hundra meter i början. Sedan bygger du på successivt och under lång tid. Och visst behöver man egentligen varken solglasögon, pulsklocka eller kompressionskläder – men faktum är att dessa prylar också kan vara till stor hjälp för såväl träning som motivation. Värt att tänka på.
5. Du äter fel
Att trycka i sig en chipspåse efter långpasset kanske kan verka som en god idé från början, men vill du maximera effekten av din träning bör du få i dig annat än skräpmat. Försök vänja kroppen vid att bli sugen på bra återhämtningsmat, som till exempel torkad eller färsk frukt, nötter, yoghurt med bär eller liknande. Och NEJ, att trycka en chips- eller godispåse ibland är förstås ingen fara (det gör jag också), det jag menar är att det inte bör bli en rutin.
6. Du går ut för hårt
Intervaller ska ju vara bra, så lika bra att köra dem varje dag? Eller? Och nu när du äntligen har hittat en träningsform du gillar är det väl bäst att utöva den varje dag? Jo, om du vill riskera att tvingas till ett långt träningsuppehåll på grund av skada. Annars kan det vara smart att trappa upp successivt och gärna variera med alternativ träning som till exempel styrketräning, simning, cykling och så vidare.
maratonlöpning
LÄS OCKSÅ: 21 tankar alla maratonlöpare har tänkt minst en gång
7. Du glömmer bort att vila
Är det någon hashtag jag avskyr så är det ”#aldrigvila”. Varför skulle det vara fel att vila? Det är ju under vilan som kroppen blir starkare och absorberar träningen du har genomfört. Jag skulle vilja sträcka mig så långt att jag påstår att om du är osäker på om du ska ge dig ut på en lugn jogg eller vila så bör du välja vila, även om det tar emot. Alltför ofta ser jag hur folk verkar vara nästintill livrädda för att vila, som att de kommer att bli superlångsamma och/eller extremt otränade bara genom några dagars lugn och ro.
Någon punkt du vill tillägga? Kommentera gärna!

Taggar

9 Kommentarer

  1. Sigurd

    Sjukt kloka råd på 7 misstag som sabbar din löpträning!
    Det 8:e misstaget skulle kunna vara att inte anlita en
    sjukt duktig fotograf på någon av sina löprundor!
    Jösses vad Nice det vore att ha bilder på en själv där man
    likt du ovan strålar ut: Here comes a million bucks! Minst.
    H5.;).

    Svara
  2. Jeanette

    Jättebra råd! Tack! 🙂
    Du är grym o såå inspirerande!!
    /Jeanette

    Svara
  3. Cattis

    Följer de sju punkterna, men kör sällan intervaller (typ aldrig) vilar för mycket. MEN är sjukskriven för utmattning, så kör ett lugnt år för att hitta balansen i livet.
    Kram Cattis

    Svara
    • Petra Månström

      Låter klokt! Ta hand om dig! Kram

      Svara
  4. Petra Månström

    Japp, dessa tre bilder i detta inlägg är också plåtade med självutlösare 🙂 Träning ger färdighet!

    Svara
  5. Karin

    Kunde du inte skrivit det här inlägget för ett år sen så hade jag kanske kunnat slippa 6 mån löparuppehåll pga skada som jag dragit på mig genom att blanda alla ovanstående punkter……. ;(

    Svara
  6. Sigurd

    Även om du fick tipset ur hästens egen mun
    så blir det: Halt!, och en No go för en annan!
    Jösses! Den där typ snitsiga självutlösareförmågan
    har verkligen inte jag! Den konstnärliga, som Petra
    har.
    Näh, jag får förlita mig till en snäll billig fotograf, en
    prisvärd bedagad stylist och en make up artist från
    typ Rågsved – för att fixa biffen med att se ut som:
    Like a million bucks; på någon av mina löparturer!
    Hoppla!

    Svara
  7. A.

    Ja, 2 & 7 har man gjort, men det var längesen, när man var yngre och inte lika vis (vilket resulterade i stressfraktur etc. ); tur man är äldre, klokare (och mer uthållig nu (samt måste prioritera ;)).

    Svara
  8. S

    Bidrag till punkt 2: ta med dit lite äldre barn på löprundan! min 5,5-åring hakade på i elljuspåret i helgen. Vi låtsades att vi var racerbilar som ibland behövde stanna för lite service/bensin (mamman gjorde då knäböj eller utfall). Sen bestämde vi ett mål och sprang ikapp, om och om igen. Det blev faktiskt lite jobbigt och en (eller iaf vår) 5,5-åring har oändlig energi verkar det som. 🙂 Man springer kanske inte de längsta sträckorna och man får försöka tänka på att det inte ska vara så seriöst men vi var ute i minst en timme. Mamman fick både röra på sig och spendera kvalitetstid med äldsta barnet.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen